Вчені підтверджують: червоне вино запобігає розвитку карієсу


Нещодавно дослідники виявили, що, разом із користю для серцево-судинної системи, червоне вино має ще одну досить вагому перевагу — цей широко поширений алкогольний напій допомагає запобігти розвитку карієсу й поліпшити здоров’я порожнини рота.

Попередні дослідження засвідчили, що поліфеноли, екстракт виноградних кісточок, і вино мають здатність зупиняти зростання бактерій. Крім того, результати інших досліджень свідчать про те, що червоне вино запобігає розвитку карієсу, тоді як біле вино завдає зубам більше шкоди, ніж користі. Це пояснюється високим вмістом кислот, які сприяють ерозії емалі.

У процесі нового дослідження вчені вирішили піти дещо далі, щоби краще зрозуміти, як вино запобігає розвитку карієсу. В дослідженні опублікованому в журналі Agricultural and Food Chemistry  повідомляється, що вчені виростили культури бактерій, які викликають розвиток стоматологічних захворювань, після чого занурили вирощені біоплівки в різні рідини: безалкогольне червоне вино, червоне вино з екстрактом виноградних кісточок і воду з 12-% вмістом етилового спирту. Вони виявили, що червоне вино, незалежно від наявності в ньому алкоголю, так само, як і вино з екстрактом виноградних кісточок, з більшою вірогідністю пригнічують зростання бактерій. Зрозуміло, поки що рано робити висновки або приступати до розробки профілактичних засобів на цій основі, але отримані результати обнадіюють.

Причиною загибелі бактерій є сполуки, присутні в червоному вині, а також у ферментованих гребенях, кісточках і шкірці винограду, що є відходами виноробного виробництва. Ці сполуки — поліфеноли — блокують здатність карієсогенних бактерій Streptococcus mutans виробляти глюкани, які утворюються в процесі розщеплення цукру який надходять до організму з їжею. Глюкан сприяє закріпленню бактерій на поверхні зубів, що призводить до пошкодження емалі. Оскільки поліфеноли запобігають появі глюканів, це створює сприятливі умови для розвитку  корисних бактерій ротової порожнини, які пригнічують ріст карієсогенних бактерій, тим самим запобігаючи розвитку карієсу. Низка попередніх досліджень також виявила, що аналогічні рівні поліфенолів містяться в журавлині. Незважаючи на зростаючу кількість свідчень на користь червоного вина й журавлини, важливо зазначити, що журавлинний сік містить багато цукру, а це може звести нанівець усі переваги поліфенолів, однак і червоним вином захоплюватися не варто, оскільки його часте вживання може призвести до зміни кольору емалі.

Але є й те, що можна стверджувати вже зараз: якщо ви відмовитеся від вживання газованих і солодких напоїв та соків на користь води або келиха червоного вина, це тільки зміцнить здоров’я порожнини рота. Принаймні, це буде виправдано, доти, поки вчені не розроблять на основі поліфенолів засобу для профілактики карієсу.


Київ, Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Рівне, Луцьк, Вінниця, Чернівці, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Черкаси, Житомир, Нововолинськ, Біла Церква, Коломия, Самбір, Полтава, Кам'янець-Подільський, Червоноград, Стрий, Хуст, Умань, Ковель, Мукачево, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *