Результати дослідження, проведеного вченими з Університету Південної Каліфорнії, засвідчили, що в газованих напоях вміст фруктози є набагато більш високим, ніж повідомляється покупцям.

Автори дослідження, опублікованого в журналі Nutrition, вивчили хімічний склад 34 популярних напоїв і виявили, що напої й соки на основі кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози (HFCS), такі як Coca — Cola, Pepsi та Sprite, мають у своєму складі на 50 % більше фруктози, ніж глюкози.
Асоціація переробників кукурудзи — торгова група, яка представляє інтереси виробників кукурудзяного сиропу — впродовж тривалого часу стверджує, що HFCS лише трохи відрізняється від натурального цукру (сахарози), який складається з рівних частин фруктози і глюкози. Проте це дослідження виявило, що популярні газовані напої відрізняються значно більш високим вмістом фруктози, ставлячи під сумнів заяви представників індустрії, що «цукор є цукор».
Провідний автор дослідження Майкл Горан говорить: «Ми виявили, що зрештою, покупцями цих напоїв споживається не натуральний цукор, і навіть не кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози, а надзвичайно насичена фруктозою суміш, яка підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету й захворювань печінки.
Людський організм не здатний переробляти цю форму цукру в таких великих кількостях. На відміну від глюкози, яка служить паливом для організму, фруктоза практично повністю переробляється печінкою, де вона перетворюється в жир».
Дослідження також засвідчило, що на етикетках деяких продуктів не вказується вміст фруктози. Наприклад, на етикетці Pepsi Throwback вказано, що в складі напою міститься натуральний цукор, проте проведений лабораторний аналіз виявив, що понад 50 % у ньому складає фруктоза.