Намагаючись понизити поширеність карієсу молочних зубів, британські стоматологи виступили з попередженням, щодо високого вмісту цукру у фруктових соках.

Минулого року понад 1 200 британських малюків було госпіталізовано для лікування зубів, й однією з головних причин такого серйозного стану порожнини рота було вживання солодких напоїв із пляшечок. Багато батьків щиро вважають, що фруктові соки, які вони дають своїм дітям, є здоровою й безпечною альтернативою газованим напоям і солодким нектарам. Проте соки і фруктові коктейлі відрізняються підвищеним вмістом кислот і часто робляться з додаванням цукру. Вживання таких напоїв із пляшечок, також посилює ситуацію, оскільки призводить до прямого контакту рідини із зубами. Дослідження показують, що в склянці яблучного соку може міститися до 7 чайних ложок цукру, тобто, стільки ж, скільки в склянці коли.
Професор Дам’єн Уолмслі, науковий радник Британської стоматологічної асоціації, говорить, що раціон харчування грає ключову роль у профілактиці захворювань порожнини рота і, на жаль, здебільшого стає причиною випадків карієсу молочних зубів через споживання солодких продуктів і напоїв. Використання, замість чашок, пляшечок для пиття чинить руйнівну дію на зуби, оскільки малюки п’ють напій упродовж усієї ночі. У результаті, зуби перебувають в постійному контакті із солодкою рідиною, що сприяє кислотній ерозії емалі.
Професор Уолмслі закликає батьків, привчати дітей з раннього віку користуватися чашками замість пляшечок і не радить укладати малюків спати із соками чи напоями, що містять цукор.
Доктор Єва Розвадовська, яка представляє Британський фонд стоматологічного здоров’я, підкреслює, що нині карієс молочних зубів є серйозною проблемою охорони здоров’я. Їй доводилося приймати 2–3-річних дітей, яким із-за запущеного карієсу було необхідно видаляти до 20 зубів. Крім того, доктор Розвадовська зазначає, що батьки не поспішають приводити дітей до стоматолога й часто пропускають рекомендовані профілактичні огляди.