Зубний наліт: склад, утворення і профілактика


Зубний наліт – це плівка з бактерій, яка утворюється природним чином на поверхні зуба. Попри те, що зубний наліт вважається причиною багатьох стоматологічних захворювань, існує думка, що в малих кількостях наліт є частиною захисного механізму, який запобігає колонізації патогенних мікроорганізмів.

У перші дні після утворення наліт досить м’який і з легкістю знімається з поверхні зуба. Як би то не було, вже через 48 годин наліт починає ущільнюватися, а через 10 днів спостерігається утворення зубного каменю.
Слід зазначити, що по сучасних поглядах зубний наліт є прямою причиною утворення карієсу. Згідно цієї теорії, бактерії в зубному нальоті розщеплюють вуглеводи, утворюючи кислоти. Ці кислоти у свою чергу ведуть до демінералізації зуба і утворення карієсу. Крім того, вважають, що зубний наліт може викликати запальні захворювання порожнини рота, такі як гінгівіт і пародонтит.

Склад зубного нальоту

Зубний наліт складається з мікроорганізмів і позаклітинної матриці.
У роті у людини мешкає близько 25000 видів мікроорганізмів. Ці бактерії увесь час прилипають до поверхні зуба і утворюють колонії. За деякими даними до складу зубного нальоту входять від 400 до 1000 видів мікроорганізмів. Причому усі мікроорганізми нальоту – це постійні мешканці ротової порожнини і в нормальних умовах нешкідливі. Проте при не дотриманні гігієни порожнини рота, число бактерій в нальоті з часом збільшується, а бактерії знаходяться ближче до поверхні зуба переходять на анаеробне дихання, продуктами якого є різні кислоти. А оскільки через товщину нальоту слина не може нейтралізувати ці кислоти, вони накопичуються і з часом стають причиною патологічних змін: зубного карієсу і запалення ясен.
А інша складова нальоту: позаклітинна матриця, у свою чергу, складається з протеїнів, полісахаридів і ліпідів.

Утворення зубного нальоту

Розрізняють наступні етапи утворення зубного нальоту:

  1. Утворення пелікули. Мало хто знає, що після чищення зубів зуб залишається “чистим” протягом всього декількох хвилин. Вже через 1-2 хвилини після чищення на зубній поверхні утворюється скупчення слинових глікопротеїдів: пелікула. Пелікула – органічна, безструктурна і безклітинна оболонка, роль якої полягає в регулюванні транспорту різних речовин як з тканин зуба в ротову порожнину, так і навпаки. Попри те, що пелікула може забарвлюватися харчовими барвниками, у більшості випадків вона не помітна неозброєним оком.
  2. Оборотна адсорбція бактерій до поверхні зуба. Приблизно за годину, після утворення пелікули, спостерігається прилипання перших мікроорганізмів: грам позитивних коків і паличок, які утворюють слабкий зв’язок з глікопротеїдами. Утворенню цього зв’язку сприяють електростатичні сили: адже поверхня зуба заряджена негативно, а мікроорганізми – позитивно. Як відомо, протилежні заряди притягуються один до одного, завдяки чому і утворюється цей зв’язок (ефект Ван дер Валя).
  3. Утворення безповоротного зв’язку між мікроорганізмами і пелікулою. При формуванні цього зв’язку беруть участь липкі полімери глюкози, які синтезуються самими бактеріями з вуглеводів. Якщо врахувати, що бактерія бере вуглеводи з їжі, можна припустити, що важливу роль в утворенні зубного нальоту грає дієта.
  4. Прикріплення вторинних бактерійних колоній. Приблизно через 48 годин після утворення нальоту до нього починають прикріплятися усі нові і нові колонії бактерії. Це веде до збільшення як товщини і маси нальоту, так і його твердості.
  5. Утворення біологічної плівки.

Профілактика утворення зубного нальоту

Оскільки зубний наліт вважається причиною безлічі стоматологічних захворювань, відвертання його утворення є профілактикою усіх цих захворювань.
Велике значення в профілактиці утворення зубного нальоту мають чищення зубів і дієта.

Правильне і регулярне чищення зубів є найефективнішим методом видалення зубного нальоту на ранніх стадіях. Причому слід зазначити, що зубна щітка ефективна для видалення зубного нальоту тільки з язичної і щічної поверхонь зубів, для видалення ж нальоту з міжзубних просторів необхідно використати зубну нитку.

Окрім чищення зубів велику роль в профілактиці утворення нальоту має дієта. З одного боку застосування твердої їжі очищає поверхню зубів механічно, а з іншого боку кількість вуглеводів в їжі безпосередньо впливає на швидкість утворення зубного нальоту. Причому, слід враховувати, що більше значення має не кількість вуглеводів, що приймаються в їжу, а тривалість їх контакту із зубами. Саме тому стоматологи радять чистити зуби після вживання солодкого.

Дотримання усіх цих правил, в ряду з регулярними походами до стоматолога позбавлять вас від зубного нальоту і його наслідків.


Теги: пелікула зуба, зубний наліт

Коментарі 1 коментар

  • Знала що зубний наліт це погано, але що настільки навіть не здогадувалася. А от цікаво щітка якої жорсткості справляється успішно з зубним нальотом. Можливо щіткою середньої жорсткості успішно з ним боротися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *